Bijzonder
en Wijs

DE plek voor kinderen, jongeren en ouders tijdens en na een scheiding.

Voor kinderen
en jongeren

Meer informatie over begeleiding van kinderen en jongeren rondom een scheiding

Voor
ouders

Meer informatie over begeleiding van ouders rondom een scheiding

Voor kinderen
en jongeren

Meer informatie over begeleiding van kinderen en jongeren rondom een scheiding

Voor
ouders

Meer informatie over begeleiding van ouders rondom een scheiding
HOE NU VERDER

Een scheiding laat de aarde trillen

Een scheiding is een zeer ingrijpend gebeuren voor kinderen en ouders. Het kind heeft niet voor de scheiding gekozen maar moet wel met alle gevolgen en veranderingen dealen. Ook voor volwassenen staat vaak hun wereld op zijn kop en worden ze overspoeld door emoties. Volwassenen, de ouders, zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun kind(eren). Als communicatieproblemen tussen ouders blijven bestaan, als emoties  hoog oplopen waardoor je je als ouder niet kunt richten op je eigen leven, heeft dit grote gevolgen voor de kinderen.

 

Ouders dienen te zorgen voor een warm, veilig nest, ook na de scheiding. Of zoals ik kinderen/jongeren vaak zeg; “Je ouders moeten aan de bak. Het is niet aan jou om er voor te zorgen dat het goed met hen gaat. Daar moeten zij zelf voor zorgen”.

En dat is toch wat we allemaal willen voor onze kinderen? Dat zij niet bezig hoeven zijn met de “grote-mensen-zaken”, maar zich kunnen richten op hun eigen leven, op zichzelf. Dat ze zich vrij kunnen ontwikkelen, zich veilig voelen, zichzelf kunnen zijn, kunnen groeien, plezier hebben, leren en nog zoveel meer.

Tijdens maar ook na een scheiding is het de  makkelijkste weg om naar je ex-partner te wijzen als er problemen zijn. Hem/haar verwijten te maken en als oorzaak te zien waarom dingen niet goed lopen. 
Echter kun je hem/haar niet veranderen. (als dat had gekund dan waren jullie misschien niet gescheiden …) Het kan heel onmachtig voelen om geen invloed te hebben op de ander, MAAR  je hebt wel invloed op jezelf.


Kies je er voor om je ex-partner te blijven bekritiseren (wat het voor jullie kinderen extra moeilijk maakt omdat ze zich dan niet vrij voelen om van de andere ouder te houden) of kies je er voor om je te richten op je eigen thuis, je eigen leven, met de kinderen?

MIJN PRAKTIJK

Een plek voor groot en klein

Bijzonder & Wijs biedt kinderen een plek waar ze zich veilig voelen om te laten zien wat er in hen speelt.

Bijzonder & Wijs biedt ouders een plek waar zij zichzelf kunnen gaan onderzoeken, hun patronen en triggers kunnen leren kennen, verwerken en los laten zodat zij hun eigen pad kunnen gaan volgen en weer gelukkig kunnen zijn.

Want Bijzonder & Wijs, dat ben jij!

Mijn ervaring is dat kinderen heel goed kunnen aangeven  wat zij denken, wat zij voelen, wat ze willen, wat ze hopen en waar ze last van hebben. Ook jonge kinderen.  Door te kiezen voor begeleiding tijdens de scheiding geef je als ouder je kind een stem in het scheidingsproces. Kinderen weten dat het de ouders zijn die de beslissingen nemen. Maar hoe fijn is het voor een kind als er iemand speciaal voor hem is. Iemand die hem en zijn belang voorop zet. Iemand die alle aandacht voor hem heeft, die luistert, vragen stelt en met hem speelt. En dat in een ruimte waar hij “de baas” is. Het kind bepaalt wat hij vertelt. Alles is goed. Lachen, huilen, mopperen. Niets is fout.


Communicatie is de rode draad bij begeleiding

Kinderen zijn loyaal naar hun ouders toe. Ze willen dat hun ouders gelukkig zijn. Hierdoor vergeten ze soms zichzelf. Als ze hun moeder telkens weer blij en gelukkig zien als haar nieuwe partner langs komt, dan zetten ze hun eigen gevoel aan de kant. Juist omdat ouders heel dicht bij hun kind staan, zal het kind zijn ouders niet alles vertellen. Hij wil zijn ouders niet kwetsen. Als hij ervaart dat zijn ouders blij zijn als hij lacht en zo min mogelijk huilt,  zal hij zijn uiterste best doen om hier aan te voldoen. Zo kunnen kinderen ook onbewust voor hun ouders gaan zorgen waardoor ze niet meer zichzelf kunnen zijn. 


Ik hou van papa én van mama

Wanneer er sprake is van een heftige scheiding komt het kind in een loyaliteitsconflict. Hij houdt van papa en hij houdt van mama. Als hij bij mama niet mag/kan vertellen hoe leuk het bij papa was of andersom dan kan hij niet meer zichzelf zijn. Telkens zal hij op zijn woorden letten en het gevolg is dat hij op een wijze gaat praten waarmee hij de ouder waar hij op dat moment verblijft tevreden stelt. Of zoals een kind eens zei: “Als ik naar papa ga, ga ik in de Papa-stand, ga ik naar mama, dan ga ik in de Mama- stand”. En ik vroeg; “Wanneer ben je dan helemaal jezelf?”  Het kind dacht na en kwam tot de ontdekking dat hij eigenlijk nooit zichzelf kon zijn. Niet jezelf kunnen zijn, je telkens weer aanpassen, niet kunnen zeggen wat er in je omgaat heeft grote gevolgen voor het verdere leven van het kind en de relaties die hij aan gaat.

"Geef je kind een stem tijdens de scheiding"

Neem contact met me op

Waarschijnlijk zit je nu vol met vragen. Logisch. Je bent hier niet voor niks. Stel je vragen aan me via onderstaand contactformulier en dan neem ik graag contact met je op.