KIES

 spelende kinderen

KIES (Kinderen In EchtscheidingsSituaties) is een preventief programma. Het is ontwikkeld voor en vanuit de behoefte van het kind met gescheiden ouders. Kinderen leren op te komen voor zichzelf, hun emoties te uiten en duidelijk te communiceren met hun ouders en anderen. Ze leren te kiezen voor zichzelf. Een kind mag bijvoorbeeld tegen zijn ouders zeggen dat ze ergens anders ruzie moeten maken, omdat hij er last van heeft. Het is belangrijk dat een kind zijn of haar emoties uit. Ook al doet dat de ouders pijn.

Het KIES programma biedt herkenning, de mogelijkheid om te verwerken, leren omgaan met de veranderde situatie, antwoorden krijgen op eigen vragen, weten hoe je kunt omgaan met nieuwe situaties die zich door de scheiding aandienen.
Voor de wetenschappelijke onderbouwing van KIES is samengewerkt met oa Ed Spruijt van de Universiteit in Utrecht. Hij doet al jaren onderzoek naar de effecten op kinderen door een scheiding.

Kies werkt voor kinderen vooral in de communicatie tussen ouder en kind en het begrijpen van de scheiding. Kinderen en ouders waardeerden KIES in het Universitair onderzoek met een 8,5.