Je bent verliefd en wil niets liever dan altijd bij hem zijn. Met regelmaat zoeken jullie elkaar op. Soms met jouw en zijn kinderen erbij en soms genieten jullie heerlijk met z’n tweetjes, Allebei hebben jullie een scheiding achter de rug. Dat is nu het verleden. Je bent klaar voor een nieuw leven. Samen met deze nieuwe man. En je weet het zeker, met hem gaat het lukken. Jullie zullen samen oud worden. Samen voor elkaars kinderen zorgen en het fijn hebben.
Dus op huizenjacht. Je wilt een huis waar jullie met alle kinderen kunnen wonen. In dezelfde woonplaats als waar je al woonde (en ook je ex-partner) of in de woonplaats van je nieuwe partner? Vraag je aan je kinderen wat zij er van vinden dat jullie met z’n allen gaan samenwonen?Heb je al met je nieuwe partner besproken hoe jullie de financiën gaan regelen? En hoe jullie omgaan met de verschillen in jullie opvoedingsstijlen? Mogen jullie elkaars kinderen corrigeren? Je nieuwe partner heeft een goed contact met zijn ex-partner en samen eten ze met regelmaat met hun kinderen. Hoe sta jij hier tegenover? Hoe ga jij je rol als stiefmoeder invullen? En wat verwacht je van je nieuwe partner richting jouw kinderen?
Even naar de feiten: ruim 60% van de samengestelde gezinnen redt het niet. Het scheidingspercentage bij samengestelde gezinnen ligt hoger dan het gewone scheidingspercentage. Nu denk je misschien zeker te weten dat jullie bij de 40% hoort. En weet je, ik hoop het voor jullie! Maar ik weet, ook uit eigen ervaring, dat een samengesteld gezin best complex kan zijn. En dat het heel zinvol is om van te voren dingen met elkaar door te spreken en afspraken te maken.
Heb je plannen om met je nieuwe partner en jullie kinderen samen te gaan wonen? Of woon je al samen en wil je meer weten over hoe de valkuilen te vermijden? En de liefde te laten stromen en te behouden? Zijn er strubbelingen binnen jullie samengestelde gezin die je wilt oplossen?