boek aan alle gescheiden ouders Bijzonder & Wijs adviseert alle gescheiden ouders om het boek “Aan alle gescheiden ouders” te lezen. Dit boek geeft aan de hand van ervaringen van kinderen/jongeren een heel duidelijk beeld wat een scheiding voor hen betekent. Met daarbij vele zinvolle tips. Een must!

———————————————————————————————————————————————————–

 kind aan zee

Tip Zomervakantie

Langzaam komt de grote vakantie in zicht.Voor kinderen van gescheiden ouders vaak een tijd die dubbel voelt. Ze voelen zich blij, maar ook verdrietig of soms wat bang, omdat ze hun vader of moeder een aantal weken moeten missen.
Wat kun jij doen om het je kind wat gemakkelijker te maken?
– Realiseer je dat jij misschien uitkijkt naar de vakantie maar dat je kind daar anders over kan denken. Of dat hij er misschien tegenop ziet.
– Laat je kind voelen dat je begrijpt dat het moeilijk voor hem is dat hij zijn vader/moeder een paar weken niet ziet. Opmerkingen als “die 3 weken zijn zo voorbij” maken het niet gemakkelijker…
– Maak samen een kalender waarop het kind kan zien hoeveel nachtjes hij bij zijn vader en hoeveel nachtjes hij bij zijn moeder is.
– Sommige (jonge) kinderen vinden het fijn om iets van de andere ouder mee te nemen om het gevoel te hebben dat de andere ouder er toch “bij” is. (een foto, een geurtje, een Tshirt)
– Ben flexibel en geef je kind de kans om tijdens jullie vakantie contact te hebben met de andere ouder. Gewoon even bellen. Of een appje of foto sturen. Ook als de verhouding tussen jou en je ex-partner gespannen is en je liefst 3 weken lang niets zou willen laten horen, geef je kind de vrijheid om contact te hebben/te kunnen delen met de andere ouder.
– Vraag je kind of hij een vakantieschriftje wil maken wat hij na de vakantie aan de andere ouder kan laten zien. Daarin kan het kind vertellen over al zijn belevenissen. Misschien kan hij er nog plaatjes bij plakken of een ansichtkaart van het dorp of camping.