Joep

Ik weet niet waarom ze gescheiden zijn, zegt Joep.

Hij staart naar de tafel.

De ouders van Joep zijn 7 jaar geleden gescheiden. Joep was toen 2 jaar. De laatste tijd is hij vaak boos en heeft hij buikpijn.

Zijn ouders komen bij mij. Ze willen heel graag hun zoon helpen maar weten niet hoe. Een paar keer heeft Joep gezegd dat hij last van de scheiding heeft maar dat kunnen ze zich niet voorstellen omdat Joep nog heel jong was toen zijn ouders gingen scheiden en dus heeft hij er geen herinneringen aan.

Ik leg de ouders van Joep uit dat ook al heeft Joep geen herinneringen aan de scheiding hij er wel last van kan hebben. (en van de gevolgen)

Joep vertelt mij dat hij er van baalt dat hij op en neer moet tussen 2 huizen, dat zijn vader een vriendin heeft met 2 kinderen die ook leuke dingen met ZIJN vader willen doen en dat er altijd gezegd wordt; dat moet ik met je vader/moeder overleggen.

Al pratende blijkt dat Joep ook verdrietig is omdat hij zich niet kan herinneren hoe het was in de tijd dat zijn ouders nog samen waren. Deden ze leuke dingen met hem? Waren ze heel verliefd op elkaar? Hoe ging dat met z’n 3-en samen?

Ik geef ouders een aantal adviezen waaronder de volgende 2;

  • Ga samen met Joep rond om de tafel en leg hem (nogmaals) uit waarom jullie gescheiden zijn. Doe dit op een wijze die bij zijn leeftijd past. Dus zonder “grote-mensen-zaken” (zoals bijvoorbeeld “je vader ging vreemd”) te bespreken, maar geef hem een eenvoudige uitleg die hij kan begrijpen. Zorg dat jullie als ouders hierbij op 1 lijn zitten om te voorkomen dat hij 2 verschillende verhalen te horen krijgt. Eventueel kunnen jullie je verhaal ondersteunen met pen en papier (tekeningen van huisjes/hartjes/poppetjes enz)
  • Haal de foto-albums tevoorschijn. Ga samen (dit hoeft niet perse met z’n 3-en) met Joep kijken naar zijn baby-foto’s en vertel hem wat je nog van die tijd kunt herinneren. Vertel hem wat jullie samen deden, waar je zo om kon lachen, waar zijn moeder/vader goed in was, over de vakanties in Frankrijk enz enz.

Joep is nog een aantal keren bij mij geweest. De boosheid kwam steeds minder voor en ik hoorde van zijn ouders dat hij niet meer klaagde over buikpijn.

En mocht Joep de komende jaren nog ergens last van krijgen, dan is hij wederom welkom bij mij.