Tips voor ouders van te zorgzame dochters

De laatste weken heb ik meerdere (hele) jonge meisjes begeleid. Meisjes die zich heel veel zorgen maken en aangeven dat hun hoofd te vol zit. Hele lieve meisjes die zich druk maken over hun papa en mama. Tè lieve meisjes.

Meisjes die zelf niet toe komen aan het verwerken van de scheiding van hun ouders omdat ze aan het zorgen gaan. Zorgen voor papa en/of voor mama. Omdat mama veel last heeft van haar rug of omdat mama zegt dat het geld op is. Of omdat papa niet zo goed kan zorgen en alles kan regelen zoals mama dat altijd deed. Of omdat papa ziek is en veel op de bank moet liggen.
Deze jonge meisjes cijferen zichzelf weg. Ze uiten niet hun gevoelens van angst, verdriet of boosheid. Ze kunnen geen kind zijn. Met alle gevolgen van dien….. School geeft aan dat de punten omlaag gaan of dat het meisje ongeconcentreerd is. Er wordt minder met vriendjes en vriendinnetjes afgesproken omdat het meisje meer thuis wil zijn voor papa of mama. Er kunnen problemen ontstaan zoals moeite met inslapen of doorslapen, bedplassen, niet lekker voelen, buikpijn hebben enz.
Er ligt een te zware last op de schouders van deze jonge meisjes. Aan de ouders dus de taak om die last te verlichten en het meisje weer gewoon kind te laten zijn.
Tips voor de ouders van deze meisjes:

  • Geef je kind het vertrouwen na een scheiding dat jij het wel redt,
  • Zeg dat sommige dingen lastig zijn maar dat je een oplossing zoekt. (houd het “luchtig”)
  • Zeg dat je groot en heel slim bent en heel goed voor jezelf en je kinderen kunt zorgen. (dat je dat misschien anders doet dan de andere ouder, wat goed is want alle mensen zijn verschillend)
  • Laat jouw grote-mensen-zorgen geen kleine-mensen-zorgen worden.
  • Leg je kind uit dat er grote-mensen-zaken zijn en kleine-mensen-zaken. En dat papa en mama voor de grote-mensen-zaken zullen zorgen. Sowieso moeten papa’s en mama’s zorgen voor de kinderen, kinderen hoeven niet voor papa’s en mama’s te zorgen.
  • Zorg voor gezelligheid en plezier in huis
  • Stimuleer je kind om af te spreken en plezier te hebben met vriendjes en vriendinnetjes.
  • Bied je kind hulp in de vorm van begeleiding door Bijzonder & Wijs omdat het voor haar heel fijn is om bij een onafhankelijke professional haar verhaal neer te leggen en handvatten te krijgen.

ps Ik zie bovenstaande veel bij jonge meisjes. Dit wil niet zeggen dat het bij jonge jongetjes niet voorkomt! Ook zij kunnen in de zorg-rol schieten.