Voor kinderen

meisje aan zee

Elk kind is bijzonder.
Jij bent bijzonder.
Bijzonder om wie je bent, wat je zegt, wat je doet.
Elk kind is wijs.
Jij bent wijs.
Jij weet zelf het allerbeste  wat je denkt, wat je voelt en wat je wilt.
Grote mensen zorgen voor jou en nemen ook beslissingen voor jou. Omdat zij denken te weten wat voor jou het beste is. Dat doen ze uit liefde voor jou. Omdat ze héél veel van jou houden. Maar die grote mensen vergeten dat jij, ook al ben je nog heel jong, ook al heel veel weet. En dat het voor jou heel fijn is als ze naar jou luisteren en jou vragen stellen. Soms voel je je bijzonder of anders omdat je ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn. Of omdat je autisme, of een verstandelijke beperking hebt.
Bij Bijzonder & Wijs mag je zijn wie je bent.
JIJ staat bij Bijzonder & Wijs voorop.
Niet jouw ouders zijn het allerbelangrijkste, nee, dat bij JIJ!!

LEREN KIEZEN VOOR JEZELF

Je ouders gaan scheiden. Je ziet boosheid en verdriet bij je vader en moeder. Misschien zijn ze meer prikkelbaar en snel geïrriteerd. Of zijn ze moe omdat ze zoveel moeten gaan regelen voor de toekomst.

En jij?
Wat betekent die scheiding voor jou?
Hoe voel jij je?
Boos? Verdrietig? Bang? Bezorgd? Blij?
Kun je er met je ouders over praten? Of wil je hen niet lastig vallen met jouw vragen en wensen. Jij hebt als kind het recht om te zeggen wat je denkt, wat je voelt, wat je wilt en waar je last van hebt. Ook als dat voor jouw ouders niet altijd fijn is. Ja, das makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Wat zeg je dan? En wanneer praat je dan met je ouders?

Bijzonder & Wijs begrijpt dat het  moeilijk is om met je ouders te praten, vooral als je ziet dat ze zoveel aan hun hoofd hebben. Wij kunnen je daarbij helpen. Want hoe zeg je tegen je ouders dat je buikpijn krijgt als ze weer ruzie maken en naar elkaar schreeuwen? Of hoe zeg je dat je na de scheiding je vader met regelmaat wilt blijven zien? Of hoe zeg je dat je verdrietig bent en de scheiding niet begrijpt?

Bij Bijzonder & Wijs mag je alles zeggen. Niets is raar. Je mag jezelf zijn. Samen gaan we aan de slag. We praten (en spelen) over de scheiding, de gevolgen, alle veranderingen, jouw gevoelens en nog veel meer. Je mag boos zijn, mopperen, huilen, lachen, klagen. Niets is fout. Samen gaan we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij je beter gaat voelen. Hoe je met de gevolgen van de scheiding om kunt gaan. Hoe je met je ouders kunt praten.

Ook een paar jaren na de scheiding van je ouders kunnen er nog problemen zijn. Hoe gaat het nu met jou? Heb je nog last van de scheiding? Wat is er allemaal voor jou veranderd? Hebben je ouders nieuwe partners gekregen, dus jij een stiefvader en een stiefmoeder?Kun je hierover met je ouders praten? Bij Bijzonder & Wijs begrijpen ze dat een scheiding veel pijn kan doen en dat je, zelfs jaren later, nog moeite kunt hebben van de scheiding van je ouders.

Bijzonder & Wijs mag zonder jouw toestemming niets met je ouders delen. Dat betekent dat alles wat jij met ons bespreekt niet wordt doorgegeven aan je ouders. Dit doen we pas als jij dat goed vindt.

Jij bent bij ons de baas. Dat wil zeggen dat jij ons vertelt wat je wilt vertellen. Je hoeft niet bang te zijn dat we hele moeilijke vragen gaan stellen. Je mag gerust zeggen; Ik weet het niet. Wij zijn er om jou te helpen.